Jaarsymposium VNHC

Chronische Hoofdpijn

6 oktober in Woerden

Op 6 oktober zal het jaarsymposium van de vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra in het teken staan van chronische hoofdpijn.

Op 6 oktober zal het jaarsymposium van de vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra in het teken staan van chronische hoofdpijn. Chronische hoofdpijn is volgens de definitie de verzamelnaam van alle vormen van hoofdpijn waarbij er op meer dan 15 dagen per maand hoofdpijnklachten aanwezig zijn.

Er kan sprake zijn van chronische spanningshoofdpijn, chronische migraine of chronisch (dagelijkse) hoofdpijn zonder een aanwijsbare reden. Medicatie overgebruik kan een oorzaak zijn en pas na het ‘afkicken’ van de medicatie wordt dan pas duidelijk welke onderliggende hoofdpijnvormen aanwezig zijn. Soms spelen er hele andere factoren van zowel psychische als somatische oorsprong een rol.
Uit de literatuur blijkt  dat twee derde van de mensen met chronische dagelijkse hoofdpijn hoofdpijnpatiënten niet goed behandeld wordt

Chronische hoofdpijn vormt in ieder geval een belangrijk aandeel in de dagelijkse neurologische praktijk van een hoofdpijncentrum en vraagt om veel tijd, geduld en soms een multidisciplinaire aanpak.

Op het jaarsymposium van de VNHC zullen onder meer de oorzaken, de co-morbiditeit en de (niet-medicamenteuze) behandelingen worden belicht van deze lastige vorm(en) van hoofdpijn.