Nieuws

Gebruik CGRP-remmers per 1 november 2021

Gebruik CGRP-remmers per 1 november 2021

Vanaf 1 november 2021 worden de CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab onder voorwaarden vergoed voor patiënten met chronische migraine. Hiermee komt een voorlopig einde aan een langslepend vergoedingsdossier. In dit bericht geven wij u meer informatie.

De werkgroep hoofdpijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Vereniging Nederlandse Hoofdpijn Centra zijn blij dat deze behandelingen voor de migrainepatiënten met de hoogste ziektelast nu beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zijn wij ons bewust van de rol die de neuroloog speelt bij een zorgvuldig gebruik om de maatschappelijke kosten beheersbaar te houden. Daarom hebben wij, samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en op aanwijzing van de minister van VWS, nadere afspraken over het zogenaamde Gepast Gebruik gemaakt. Daarin is onder meer afgesproken om de gezondheidswinst voor de individuele patiënt regelmatig te evalueren en documenteren in het patiëntendossier, en de behandeling te staken wanneer er geen gezondheidswinst ervaren wordt. De behandeling is voorbehouden aan neurologen die hoofdpijn als aandachtsgebied hebben.

Wij zijn ons bewust dat de voorwaarde om de behandeling alleen te vergoeden voor patiënten die ook geen verbetering van behandeling met botulinetoxine hebben ervaren u voor organisatorische uitdagingen kan plaatsen. Daarnaast begrijpen wij dat u lastige moreel-ethische dilemma’s tegen kan komen, met name bij patiënten met zogenaamde hoog-frequente episodische migraine. Beide thema’s hebben onze speciale aandacht en zijn onderdeel van de afgesproken halfjaarlijkse evaluatie met ZN. Wij vragen u dan ook om de knelpunten die u tijdens de behandeling tegenkomt (b.v. wachtlijst voor botoxbehandeling, verdringing van andere botox indicaties, niet kunnen verwijzen voor botox) te melden bij vereniging@neurologie.nl

Onderstaand leest u alle gemaakte afspraken.

  1. De indicatiestelling voor behandeling van chronische migraine met CGRP-remmers wordt gesteld door een neuroloog met aandachtsgebied hoofdpijn.
  2. Overmatig gebruik van acute medicatie (aanvalsbehandeling), gedefinieerd volgens de ICHD-3 criteria, dient uitgesloten dan wel volgens de NVN richtlijn behandeld te zijn. Wanneer er ondanks een adequaat uitgevoerde onttrekking in het verleden geen conversie naar episodische migraine is geweest hoeft er geen nieuwe onttrekking plaats te vinden voordat er met CGRP-remmers behandeld mag worden.
  3. Behandelingen volgens de richtlijn met (in ieder geval) valproaat of topiramaat hebben gefaald of zijn gecontra-indiceerd. Onder falen zijn inbegrepen:
    1. Onvoldoende verbetering ondanks adequate dosering en duur van de behandeling volgens de NVN richtlijn.
    2. Onacceptabele bijwerkingen.
  4. Falen van of contra-indicatie voor behandeling met botulinetoxine-A volgens PREEMPT protocol (minimaal 2 aaneengesloten cycli van elk 3 maanden).
  5. Het effect van behandeling met CGRP-remmers wordt gemonitord door een neuroloog met aandachtsgebied hoofdpijn met behulp van een hoofdpijndagboek voorafgaand aan en gedurende de behandeling. De behandeling wordt gedurende de eerste 6 maanden 3-maandelijks geëvalueerd en nadien minimaal jaarlijks.
  6. De behandeling wordt in samenspraak met de patiënt gestaakt indien:
    1. Na 6 maanden er geen afname is van het aantal migrainedagen met minimaal 30% gedurende tenminste de helft van het aantal maanden óf patiënt zelf aangeeft onvoldoende baat te hebben.
    2. Er sprake is van onacceptabele bijwerkingen/veiligheidsrisico.