Jaarsymposium VNHC

Kennisdag VNHC 2023

Werkgroepensessies - Algemene ledenvergadering - Jaarsymposium

Vrijdag 6 oktober 2023 - Het Anatomiegebouw in Utrecht

Jaarsymposium Hoofdpijn en Slaap

Op vrijdag 6 oktober organiseert de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra in Het Anatomiegebouw in Utrecht haar kennisdag met in de ochtend de keuze uit twee programmaonderdelen, tussen de middag de ALV en in de middag het jaarsymposium over Hoofdpijn en Slaap.

In de ochtend zijn er twee parallel lopende bijeenkomsten voor de verschillende deelnemers.

Inspraaksessie Praktisch handvat Neurologische zorg bij hoofdpijn

Er is voor de neurologen en kinderartsen een ‘Inspraaksessie Praktisch handvat Neurologische zorg bij hoofdpijn’ waarin de inhoudelijke voorstellen van het allernieuwste Praktisch handvat worden gepresenteerd en bediscussieerd. Tijdens de werkconferentie van 23 en 24 juni worden 4 nieuwe onderwerpen gepresenteerd en worden voorstellen gedaan voor aanpassingen van een deel van de huidige hoofdstukken. Tijdens de inspraaksessie op 6 oktober is er een (laatste) kans voor input vanuit de praktijk alvorens eind dit jaar de nieuwe editie verschijnt.

Masterclass leefstijlgeneeskunde in de praktijk

De werkgroep hoofdpijnverpleegkundigen en de werkgroep fysiotherapie organiseren een ‘masterclass leefstijlgeneeskunde in de praktijk’. Deze is toegankelijk voor iedereen. De masterclass wordt verzorgd door twee deskundigen op dit terrein, Marjolein Streur i.s.m. Marina Boeser, waarbij de ‘evidence’ overigens de basis is.

Marjolein Streur is van oorsprong fysiotherapeut en vervolgens afgestudeerd als gezondheidswetenschapper en heeft in 2014 ook de post-HBO opleiding tot leefstijlcoach gedaan. Zij werkt sindsdien met name als journalist en docent op dat gebied. In 2023 verscheen van haar hand het boek 'Leefstijlgeneeskunde in de praktijk' dat gericht is op zorgprofessionals die leefstijl willen toepassen in hun werk.

Marina Boeser is projectleider van de groep ‘Migraine en Leefstijl’ bij de Stichting ‘Je leefstijl als medicijn’ (www.jeleefstijlalsmedicijn.nl). Zij verzorgt scholingen over dit thema en heeft ook meegewerkt aan onderzoek op dit gebied. Iemand met zowel patiënten ervaring als onderzoekservaring.

Voor de lunch vindt dan de Algemene Ledenvergadering plaats en na de lunch gaat het Jaarsymposium van start.

Jaarsymposium Hoofdpijn en Slaap

Hoofdpijnklachten en slaapproblemen komen frequent samen voor en kennen een complexe interactie.
Slaapstoornissen worden bij patiënten met chronische hoofdpijnklachten vaker gezien en omgekeerd kunnen chronische slaapstoornissen weer leiden tot meer hoofdpijn. Hoofdpijn kan een symptoom zijn van een onderliggende slaapstoornis en er zijn specifieke hoofdpijnvormen die zeer frequent of alleen maar vanuit de slaap ontstaan. Aandacht voor en behandeling van slaapstoornissen kan leiden tot afname van hoofdpijnklachten en toename van het algehele welbevinden.

Alle bovengenoemde aspecten zullen tijdens het symposium de revue passeren.
Bekijk het programma hier.

Aansluitend is er een diner voor de deelnemers

Organisatie

Deze dag wordt georganiseerd vanuit het secretariaat van de VNHC, dat wordt beheerd door de baar advies en organisatie.
Voor logistieke en organisatorische vragen kunt u contact opnemen met Eric de Baar, ambtelijk secretaris van de VNHC. Tel: 0343-594544 of hoofdpijn@hoofdpijncentra.nl


Mede mogelijk gemaakt door

abbvie
lilly
lundbeck
novartis
pfizer
teva