Jaarsymposium VNHC

Voorkomen is soms beter dan genezen

5 oktober in Woerden

Op 5 oktober heeft het jaarsymposium van de vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra als thema ‘Voorkomen is soms beter dan genezen. Op dit jaarsymposium zal ditmaal een aantal prominente hoofdpijn specialisten optreden.

We openen de bijeenkomst met de nieuwe landelijke richtlijn hoofdpijn, die zal worden gepresenteerd door Gisela Terwindt. 
Aansluitend zal Henriette Bienfait een bijdrage verzorgen waarin de vertaalslag van deze richtlijn naar de hoofdpijncentra centraal zal staan.

In het kader van ‘voorkomen is soms beter dan genezen’, zullen we de rest van de middag stilstaan bij preventieve therapie.
Allereerst een lezing door Hans Carpay over ‘Real World Evidence’ van profylactische therapie, waarbij het ‘echte wereld bewijs’ van de traditionele medicatie tot en met Botox aan bod zullen komen.
Hierna zal er een sessie volgen over ‘de ervaringen tot nu toe met Botox in de hoofdpijncentra’. Deze wordt verzorgd door Marielle Padberg die in haar kliniek volop ervaring heeft met Botox, dat sinds 2017 een indicatie heeft voor chronische migraine. Haar ervaringen, maar ook die van andere hoofdpijncentra zullen worden besproken.

Na de thee geeft Rolf Fronczek een overzicht en de actuele status van de nieuwe CGRP (receptor) remmers die elk moment beschikbaar lijken te komen.
 Aansluitend hebben we twee sessies over de wijze waarop men de juiste patiënten identificeert voor de specifieke profylactische therapie, hoe je ze vindt in de praktijk en om hoeveel patiënten het gaat. Dit laten we door een huisarts (Frans Dekker) doen voor de situatie in de huisartsenpraktijk en een hoofdpijn neuroloog (Anouk Custer) over de situatie in een hoofdpijncentrum.

Ter afsluiting zal Michel Ferrari zijn visie met u zal delen wat in zijn ogen de betekenis van de komst van CGRP (receptor) remmers zal zijn voor de behandeling van migraine.

Kortom een zeer fraai programma met de nieuwe richtlijn en de toepassing in de dagelijkse praktijk en een compleet actueel overzicht van alle aspecten van preventieve therapie.
Een dag die je als zorgprofessional met belangstelling voor hoofdpijn niet wilt missen!